Evenimente trecute

Let's Clean Up Europe! 2014

Ziua Europeană a curățeniei

Mulţumim participanţilor şi vă aşteptăm şi la anul, sperăm într-un număr mult mai mare!

 Accesati raportul evenimentului - click aici

Ziua Europeană a curățeniei

În fiecare an, milioane de tone de littering ajung în oceane, plaje, păduri, în natură în general. Cauzele principale ale producerii litteringului sunt modele de producție și consum nesustenabile ale societății noastre, strategiile de gestionare a deșeurilor neorganizate corespunzător și lipsa de conștientizare a populației privind problema gunoiului.

În scopul de a reduce litteringul din natură și de a oferi vizibilitate problemei, Săptămâna Europeană pentru reducerea deșeurilor coordonează anual o zi la nivel european de curățenie.

O Mișcare Europeană

Mai multe campanii de curățenie au fost implementate în Europa în ultimii ani pentru a rezolva problema litteringului. Ziua Europeană a Curățeniei, "Să Curățăm Europa", intenționează să aducă aceste inițiative împreună pentru a avea un eveniment de îndepărtare a litteringului la nivel european, care are loc în aceeași zi peste tot continentul, implicând un număr cât mai mare de persoane. Ziua Europeană a Curățeniei va avea loc la data de10 mai 2014.

Făcând parte din "Să Curățăm Europa!", și ajutând la curățarea mediului, participanții pot vedea cât de multe deșeuri sunt depozitate în cartierul lor. Această acțiune oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la problema gunoiului și ajută la schimbarea comportamentului oamenilor.

Ce trebuie să faceţi?

     Vă formaţi o echipă – cu prietenii, familia şi/ sau colegii

     Alegeţi o zonă pe care doriţi să o curăţaţi 

     Vă înregistraţi pehttp://www.green-planet.ro/lets-clean-up-europe/.

     Sâmbătă, 10 MAI 2014, ieşiţi împreună cu echipa creată şi ecologizaţi zona aleasa.

     Apoi, trimiteţi pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. poze din locaţie (înainte şi după ecologizare) şi un raport cu numărul de saci colectaţi (NU UITAŢI să colectaţi deşeurile separat).

Asociaţia Planeta Verde va transmite lista zonelor către companiile de colectare deşeuri, cu rugămintea ca acestea să ridice sacii cu deşeurile strânse de voluntari. În data de 10 mai sunteţi aşteptaţi cu saci şi mănuşi pentru a face oRomâniemaiCurată!

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul oficial al proiectului, http://www.ewwr.eu/lets-clean-up-europesau accesati prezentarea„Let’s Clean Up Romania”.

COMUNICAT DE PRESA POST EVENIMENT

10 Mai a trecut şi mulţi cetăţeni europeni au luat măsuri pentru a Curăţa Europa. Dacă aţi fost în vacanţă la mare, la munte, la pădure sau la ţară, în drum către casă sau serviciu, nu ai văzut copii împreună cu părinţii sau profesorii lor, cetăţeni echipaţi cu mănuşi şi saci care luau deşeurile aruncate necorespunzător ?

Ei au luat parte la campania Să Curăţăm Europa – ROMÂNIA, campanie împotriva gunoaielor aruncate necorespunzător dezvoltată în cadrul proiectului LIFE+ “Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deşeurilor” , cu sprijinul Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik şi coordonat în România de Asociaţia PLANETA VERDE.

Peste 3300 de acţiuni de ecologizare au avut loc în toată Uniunea Europeană şi chiar în ţări din afara Uniunii, în cadrul primei ediţii a campaniei “Să Curăţăm Europa”. Ţările participante au fost: Andorra, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Danemarca, Anglia, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Irlanda de Nord, Norvegia, Portugalia, România, Scoţia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda şi Turcia.

În România, 65 de echipe au ecologizat zone preferate, alese de aceştia, reuşind să se alăture campaniei peste 1000 de persoane. Malul Pârâului Tazlăul Sărat din municipiul Moineşti, Parc Tomis 2 şi Viile Noi din Constanţa, Ariniş – Gura Humorului, malul râului Ampoi din judeţul Alba Iulia, faleza Dunării din Brăila, o parte a pădurii Băneasa, pădurea de pe Şoseaua Tulcea-Agighiol, dar şi multe alte străzi, alei şi parcuri din diferite oraşe au devenit acum un loc plăcut de plimbare şi relaxare.

Peste 700 de saci de deşuri (de la cel mai mic – 35l, până la cei mari e 240l) şi 5,53 tone PET, 3,05 tone carton, 3,9tone sticlă, 1,2 tone plastic, 42 tone moloz, 8,2 tone deşeuri menajere,  0,05 t doze de aluminiu şi 0,07 tone metal au fost colectate în zilele de 9 şi 10 mai în cadrul campaniei “Să Curăţăm Europa – ROMÂNIA”.

Le mulţumim voluntarilor implicaţi si sperăm ca începând cu anul 2015 numărul deşeurilor aruncate necorespunzător să fie în scădere.

Scopul acestui proiect nu este numai de a curăţa râuri, parcuri sau plaje de gunoaiele aruncate şi, prin urmare, de a preveni dezastre majore de mediu, dar şi de a sensibiliza cetăţenii cu privire la modelele de consum ce generează deşeuri şi urgenţa de a lua măsuri în a preveni şi recicla deşeurile, reducerea impactului cetăţenilor asupra mediului înconjurător.

Asociaţia PLANETA VERDE este un ONG care vizează înainte de toate crearea unui echilibru natural şi militează pentru acţiuni şi politici care să susţină conceptul dezvoltării durabile. 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in