Evenimente viitoare

8 Conferinţe Regionale – Managementul Deşeurilor şi Procesul de Autorizare în România

Data: 23 martie – 31 octombrie 2017

Locaţie: Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, Timişoara, Bacău, Galaţi, Ploieşti, Craiova

 

Context general

La începutul anului 2016, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la înfiinţarea primelor instituţii de stat în România, eveniment organizat de Asociaţia Planeta Verde în parteneriat cu Asociaţia Română de Mediu, am avut prilejul sa discutăm despre probleme de mediu rezolvate, rămase restante sau actuale.

O problemă actuală în România este situația pădurilor. Dacă în 1800 erau 8,500,000 ha pădure, în noiembrie 2015 suprafaţa fondului forestier s-a redus la 6,900,000 ha.

O altă situație de actualitate este cea a gestiunii deşeurilor, colectarea acestora facându-se încă amestecat.  Posibilitatea de a colecta deșeurile separat  ar duce nu numai la protejarea mediului înconjurător dar şi către implementarea unei economii circulare, deci a unei situaţii win-win pentru toţi actorii implicaţi, de la stat - la cetăţean – la companii private.

În cadrul aceluiaşi eveniment am aflat despre progresele remarcabile făcute de România, în termeni absoluţi, dar şi de bilanţul acuzator, în termeni relativi, cu privire la urbanism, defrişări și deşeuri.

Cu privire la valoarea finanţărilor directe în sectorul de mediu, acestea reprezintă 45% din valoarea finanţărilor UE în România. Cu toate acestea, au fost efectuate plăţi ce nu depăşesc 71% până la data 31.12.2015, de exemplu – POS Mediu nu a reușit  să utilizeze suma de 5.174 miliarde lei. Cele mai mari nerealizari din punct de vedere valoric sunt raportate in domeniul apa si apa uzată, cu sume necheltuite ce ating pragul de 1 mld euro, dar și în domeniul managementului deșeurilor, unde sumele alocate și necheltuite se apropie de valoarea de 400 milioane euro.

Având în vedere cele de mai sus, în anul 2017 ne propunem să acţionăm ca un interlocutor structurat, eficient şi reprezentativ al societăţii civile alături de ceilalţi actori instituţionali majori din domeniul dezvoltării durabile din România.

În acest sens, Asociaţia Planeta Verde şi Asociaţia Romînă de Mediu, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Protecţe a Mediului, vor organiza 8 Conferinţe Regionale legate de problemele de mediu existente în România şi posibile soluţii în rezolvarea acestora, pornind de la legislaţie, autorizare, conformare, tehnologii, dezvoltare, până la inovare şi cercetare.

Demersul apare ca o necesitate confirmată atât de situaţia actuală preocupantă a problemelor de mediu, de necesitatea de a impulsiona colaborările dintre instituţiile publice şi cele private pentru utilizarea fondurilor Europene, cât şi de amploarea constrângerilor şi responsabilităţilor  asumate de autorităţile centrale si locale conform statutului de stat membru al Uniunii Europene. 

Revenim în scurt timp cu detalii referitoare la fiecare conferinţă în parte.

*De asemenea, ne puteți urmări pe pagina noastră de facebook- https://www.facebook.com/mentine.curata/ , Youtube, Twitter, Google+.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in