Noutaţi

Reprezentanţi ai 195 de ţări au adoptat sâmbătă la Paris primul acord universal, cu caracter obligatoriu, în lupta cu încălzirea globală.

Acest acord vizează atât o transformare, în următoarele decenii, a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale. Liderii Uniunii Europene au salutat înţelegerea de la Paris. Rămâne acum de văzut dacă acest acord va fi şi aplicat sau va avea soarta Protocolului de la Kyoto din 1997.

Documentul prevede limitarea creşterii temperaturii medii la nivel global la mai puţin de două grade Celsius. Acesta este primul acord care obligă toate ţările să se angajeze să-şi reducă emisiile de carbon în atmosferă. El este în parte obligatoriu, în parte voluntar.

Conferinţa internaţională pe probleme climatice COP21 desfăşurată la Paris s-a încheiat cu un succes diplomatic semnificativ conform liderilor ce au luat parte la dezbateri- urmând ca în viitorul apropiat să îşi demonstreze eficienţa concretă.

La sfârşitul discuţiilor Michael Karlsson, preşedintele Biroului European de Mediu, a declarat că momentul COP21 este unul istoric deoarece liderii lumii au recunoscut ceea ce societatea civilă şi oamenii de ştiinţă afirmaseră de mult. Dar proiectul ambiţios de a menţine temperatura sub 2 grade necesită măsuri concrete – o mai bună gestionare a energiei, reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră şi o tranziţie mai rapidă către energia regenerabilă. Astfel se vor dezvolta economii cu emisii reduse de carbon urmărindu-se obţinerea unei dezvoltări durabile şi eradicarea sărăciei. În ultima parte a negocierilor, a fost stabilită o coaliţie ad-hoc a celor mai ambiţioase state – mai mult de o sută de state fac parte din aceasta: SUA, toate statele membre UE, Norvegia, Canada, Mexic, Australia, Brazilia, Mexic. Statele dezvoltate au semnat deja acordul de a mobiliza surse de finanţare pentru statele aflate în curs de dezvoltare, scopul principal fiind adaptarea acestora din urmă la schimbările climatice.

Documentul adoptat la Paris va intra în vigoare în 2020. Între alte măsuri, acest acord privind reducerea emisiilor poluante prevede:

  • atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar şi a unui echilibru între surse şi absorbanţi de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a secolului
  • menţinerea creşterii temperaturii globale „sub 2 grade Celsius” şi o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius
  • revizuirea la fiecare cinci ani a progreselor înregistrate
  • finanţarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 miliarde de dolari anual a ţărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, şi un angajament în vederea continuării ulterioare a finanţării.

Liderii UE salută încheierea unui acord pentru limitarea emisiilor poluante

Liderii Uniunii Europene au salutat, pe reţelele de socializare, încheierea acestui acord pentru limitarea emisiilor poluante.

„S-a ajuns la un acord istoric – astăzi lumea este unită în lupta cu schimbările climatice”, a scris pe contul său de Twitter preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, utilizând hash tag-urile #COP21 şi #HighAmbitionCoalition. „Europa a depus eforturi pentru a avea un acord de la Paris ambiţios şi corect din punct de vedere juridic. Am reuşit”, a continuat el în altă postare pe reţeaua de socializare.

Şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat înţelegerea de la Paris. „Cu o lună în urmă, Parisul a fost lovit de teroare şi ură. Astăzi, comunitatea internaţională a ajuns la Paris, la COP 21, la un acord climatic care aduce speranţă şi viitor”, a scris el pe contul său de Twitter.

Nu în ultimul rând, acest acord de la Paris pentru reducerea emisiilor poluante a fost salutat şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. „Felicitări Franţei şi lumii întregi pentru că a ajuns la un acord global asupra climei la Paris”, a scris el pe Twitter.

Mai multe detalii privind acordul de la COP21 dar şi alte teme de actualitate vom dezbate pe 18 Ianuarie 2016, la evenimentul „25 de ani de Mediu în România 1990 - 2015”, organizat de Asociaţia Planeta Verde împreună cu Asociaţia Română de Mediu şi în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Le mulţumim partenerilor media Revista Ecologic, Amosnews şi AGERPRESS ce se vor afla alături de noi.

Detalii la http://www.mentineromaniacurata.ro/index.php/event/evenimente-actuale/item/402-celebram-25-de-ani-de-mediu-in-romania.

Sursa Poza http://newsroom.unfccc.int/

Sursa Text: http://europeanul.org/

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in