Noutaţi

înVerde, noul proiect al Asociației Planeta Verde Featured

Asociația Planeta Verde, în colaborare cu Fepra International, a deschis prima platformă online de interconexiune între generatorii și colectorii deșeurilor de ambalaj.

În contextul sumbru în care se găsește România, legat de rata colectării selective a deșeurilor, dar și pentru a veni în fața cetățenilor cu o nouă campanie de conștientizare și responsabilizare față de mediu, Asociația Planeta Verde, în colaborare cu Intersemat, a deschis în luna august 2016, o platformă online destinată atât generatorilor cât și colectorilor deșeurilor de ambalaje.

În ultimii ani, Asociația Planeta Verde a fost unul dintre actorii cu vizibilitate și transparență în organizarea unor acțiuni cu privire la mediu sănătos, colectare și reciclarea deșeurilor, iar proiectul nou lansat nu este decât o continuitate a acțiunilor întreprinse anterior, de data aceasta, la nivel național, pe o arie cât mai extinsă.

Implementarea acestui proiect, o necesitate pentru România!

Ținta propusă de de Uniunea Europeană României, în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje pentru anul 2020, este de 50%. În anul 2015, țara noastră a reușit să recicleze mai puțin de 5% din cantitatea de deșeuri produsă.

În aceste condiții ne confruntăm atât cu o problemă de imagine cât și cu una de mangmet defectos al colectării deșeurilor. Vina este atribuită atât societății civile care prezintă un deficit serios de informare, responsabilizare sau conștientizare, deoarece venim după decade de ani în care problematica colectării deșeurilor a fost privită în umbră, cu neîcredere și lipsită de importanță pentru mediu, economie și societate, cât și autorităților centrale ale căror legi implementate sunt, de fapt, inepuizabile surse de discordanță atunci când urmează să fie aplicate.

Așadar, țintele asumate de România în fata Uniunii Europene, impun necesitatea implementării unor sisteme și programe de colectare selectivă și se impune mai mult ca oricând eficientizarea procesului de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaj în vederea reciclării acestora.

Obiectivele proiectului inVerde.

Sub aspect social, proiectul își propune să dezvolte pentru populație o hartă online a locațiilor care să pună la dispozitie o infrastructură de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaj, ca parte a unei campanii generale de educare și constientizare a importanței fenomenului din punct de vedere social dar și al calității vieții.

Interfața site-lui (www.inVerde.ro) este configurată de bara de instrumente principală care duce către pagini ce conțin informații cu privire la prezentarea platformei online, a programelor și acțiunilor în curs de derulare, articole și informații legislative de interes general legate de colectarea selectivă a deșeurilor. Fiecare secțiune principală permite partajarea informație în categorii și subgategorii. Categoriile principale sunt: inVerde, Alege VeRRRde , Acasă, FiiVerde Rețeaua Verde, Gașca Verde, Contact, Contul Meu.

Primul parteneriat – Summer Well

Parteneriatul Summer Well, demarat în luna august 2016, a fost și primul implementat în cadrul proiectului. Mai exact, pe durata celor două zile de desfășurare a festivalului, Asociația planeta Verde a asigurat infrastructura necesară (50 de pubele) de colectare a deșeurilor, și materialele de informare / conștientizare pentru publicul prezent.

În perioada următoare, proiectul va continua prin activitățile sale să extinderea harta online la care se pot înscrie atât generatorii cât și colectorii de deșeuri. 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in