Despre Deşeuri

Inovare şi cercetare în mediu

inovare si cercetare in mediuInovarea a fost plasată în centrul strategiei UE pentru 2020 privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Statele membre sunt încurajate să investească 3% din PIB în cercetare şi dezvoltare până în 2020 (1% din fonduri publice, 2% din investiţii private), ceea ce se estimează că ar genera 3,7 milioane de locuri de muncă şi ar determina o creştere anuală a PIB-ului UE cu circa 800 de miliarde de euro.

UE depune eforturi pentru a crea un singur Spaţiu european de cercetare, care să le permită cercetătorilor să lucreze în orice ţară din UE şi să intensifice cooperarea transfrontalieră.

Manifestarea cea mai concretă a politicii europene privind cercetarea şi inovarea este cel de-al şaptelea program-cadru (PC7) pentru perioada 2007-2013, care beneficiază de un buget de 50,5 miliarde de euro.

PC7 finanţează proiecte de cercetare, grupate în patru categorii principale:

  • Cooperare – cercetări comune în domeniul sănătăţii, alimentaţiei, agriculturii, pescuitului, biotehnologiei, tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, energiei, mediului (inclusiv schimbări climatice), transportului (inclusiv aeronautică), ştiinţelor socioeconomice şi umane, spaţiului şi securităţii. De asemenea, vizează nanoştiinţele, nanotehnologiile, materialele şi noile tehnologii de producţie.
  • Idei – înfiinţarea Consiliului European pentru Cercetare, care finanţează ştiinţa de frontieră
  • Oameni – resurse umane, inclusiv burse pentru tinerii cercetători, educaţia de-a lungul vieţii şi dezvoltarea carierei, stabilirea de parteneriate între industrie şi mediul academic, decernarea de premii de excelenţă
  • Capacităţi – finanţarea contribuie la modernizarea infrastructurii în domeniul cercetării, sprijină cercetarea şi dezvoltarea la nivel de întreprinderi mici, dezvoltă cunoştinţele şi clusterele ştiinţifice şi promovează cunoaşterea ştiinţifică, în general.

Informaţii preluate de pe http://europa.eu/pol/rd/index_ro.htm

More in this category: « Informatii generale Glosar »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Log in